Tävlingsklasser 2019
MEJERIPRODUKTER
- Pressad ost / hårdost
- Smaksatt hårdost
- Vitmögelost
- Grön- och blåmögelost
- Icke syrade ostar (också bondost)
- Glass
- Mjuk kittost
- Smör
- Syrad mjölk
CHARKUTERIPRODUKTER
- Färskkorv
- Lufttorkat kött
- Lufttorkad korv
- Värmebehandlat kött
- Värmebehandlad korv
- Konserver och andra charkprodukter (t.ex. patéer och leverpastej)
FISKPRODUKTER
- Kallrökt fisk
- Varmrökt fisk
- Fiskfärsprodukter
- Inlagd fisk
- Gravad fisk
- Produkter av fiskrom
BAGERIPRODUKTER
- Fyllda bageriprodukter med vegetarisk fyllning (också karelsk pirog)
- Fyllda bageriprodukter med animalisk fyllning
- Fyllda bageriprodukter med bärbaserad fyllning
- Bröd med havre, korn eller kultursort
- Mörk limpa
- ”Rieska” och andra tunnbröd
- Vetesurdegsbröd
- Rågsurdegsbröd
- Hårt bröd (t.ex. Knäckebröd)
- Ljusa traditionsbröd
BÄR- & FRUKTPRODUKTER
- Klassisk sylt
- Kryddad sylt (även andra än bärbaserade)
- Klassisk marmelad
- Kryddad marmelad (även andra än bärbaserade)
- Klassisk gelé
- Kryddad gelé (också växtbaserad)
- Dessertsås (också siraper)
- Bär- eller fruktinläggning
- Bär- eller fruktkonfektyr
GRÖNSAKS- & SVAMPPRODUKTER
- Svampinläggning
- Mjölksyrade grönsaker
- Konserverade grönsaker
- Grönsakspatéer, -terriner och kåldolmar m.fl.
KALLA KRYDD- OCH MATSÅSER
- Dressing
- Chutney
- Kryddsås
- Naturell olja
- Smaksatt olja
SNACKS
NORDISKA DRYCKER UTAN ALKOHOL
- Bärsaft / must
- Kolsyrade drycker
- Glögg
- Andra drycker (alkoholfria)
NORDISKA DRYCKER, ALKOHOLHALTIGA DRYCKER
- Bär- och fruktvin
- Äkta cider
- Andra jästa drycker
- Likör
- Destillerade alkoholdrycker
INNOVATIVT MATHANTVERK