Villiyrtit vuoden 2019 teemana

Vuoden 2019 Artesaaniruokakilpailun teemana ovat villiyrtit. Artesaaniruokatuottajia kannustetaan hyödyntämään villiyrttejä tuotteissaan. Tuomaristolla on mahdollisuus myöntää kriteerien mukaisille laadukkaille tuotteille villiyrtti-kunniamaininta kaikissa kilpailuluokissa.

Vuoden 2019 Artesaaniruoka SM-kilpailussa hyväksyttävät 11 villiyrttiä määritellään seuraavasti: Luonnossa villinä kasvavat syötävät luonnonkasvit. Kilpailussa huomioitavat villiyrtit ovat villivadelma (ei marja), nokkonen, voikukka, siankärsämö, kuusenkerkkä, poimulehti, koivun lehti, niittysuolaheinä, ketunleipä, maitohorsma ja vuohenputki.

Artesaaniruoan kriteerien kanssa yhteensopivat arviointikriteerit villiyrtti-kunniamaininnalle ovat:

Kestävä keruu

Villiyrtit on kerätty kestävästi luontoa kunnioittaen. Villiyrtit on kerätty alueilta, joilla lajia kasvaa runsaasti. Villiyrttiä ei ole kerätty alueelta, jolla kasvi on harvinainen tai uhanalainen. Kasvia ei ole kerätty uhanalaiselta elinympäristöltä, eikä luonnonsuojelualueelta tai Natura-kohteelta. Keruu ei ole vaarantanut kasvustojen säilymistä eikä aiheuttanut häiriötä maanomistajalle.

Kuluttajaviestintä

Kuluttajalle käy ilmi, mitä villiyrttiä tuotteessa on käytetty. Kuluttajalle käy ilmi paikka, jos villiyrtti on kerätty.

Käyttö tuotteessa

Villiyrtin käyttö tuotteessa vaikuttaa sen makuun tai muihin ominaisuuksiin.